Arap ülkeleri Sudan’da kısa vadeli ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı
Arap ülkeleri, Suudi Arabistan ve ABD liderliğindeki Sudan’daki tarafların kısa vadeli ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.
Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, varılan anlaşmanın ülkedeki çatışmaların tamamen durmasının önünü açması umulduğu belirtilirken, Suudi Arabistan ve ABD’ye anlaşmadaki rollerinden dolayı teşekkür edildi. soru.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, kapsamlı ve kalıcı bir anlaşmaya doğru bir adım teşkil etmesini temenni etti.
Kuveyt, Bahreyn, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanlıklarından yapılan açıklamalarda, ateşkes anlaşmasının Sudan’daki çatışmalara nihayet son vermesi istenmiş, bu anlaşmaya varılmasında ABD ve Suudi Arabistan’ın oynadığı rol takdirle karşılanmıştır.
Sudan Dışişleri Bakanlığı ise anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ve anlaşma şartlarına uyacağını teyit etti.
Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nden (İGAD) oluşan üçlü sistem de anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını açıklayarak iki tarafı ateşkese uymaya çağırdı.
kısa süreli ateşkes
Suudi Arabistan ve ABD, Sudan’da çatışan ordu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında 7 günlük ateşkesin Sudan’da 22 Mayıs yerel saatle 21.45’te yürürlüğe gireceğini ve Sudan kentindeki görüşmelerin süreceğini duyurdu. Cidde, Sudan’daki krizi çözmeye devam edecek.
Sudan genelinde uygulanacak “acil insani yardım ulaştırmak ve temel hizmetleri sağlamak” amacını taşıyan kısa vadeli ateşkes anlaşması, tarafların insani yükümlülüklere ilişkin Cidde Deklarasyonu’nda verilen taahhütlere uymasını içeriyor.
Suudi Arabistan’daki müzakereler
Sudan’daki krizin çözümü için taraflar arasında 6 Mayıs’ta Cidde kentinde başlayan görüşmeler sonucunda, Sudan’daki çatışmaların durdurulması amacıyla 11 Mayıs’ta “Cidde Deklarasyonu” imzalandı.
Açıklamada, Sudan ordusu ve HDK’nın sivil halka zarar verecek her türlü saldırıdan uzak duracağı belirtilirken, Sudan halkının çıkarlarının her iki taraf için de öncelikli olduğu vurgulandı.
Sudan’daki çatışmalar
Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer kentlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile HDK arasında uzun süredir devam eden görüş ayrılıkları nedeniyle silahlı çatışma çıktı.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle 843 binden fazla kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve 259 bin kişinin komşu ülkelere taşındığını bildirdi.
IOM, çatışma devam ederse 1,8 milyon kişinin ülke içinde yerinden edileceğini tahmin etti.